Szűrő
 • Helmec magabiztosan védte meg bajnoki címét

  Június 18-án a kiskövesdi focipályán került sor egyházmegyénk második gyermek focikupájára. Az éven hét csapat vett részt a megmérettetésen. Kisgéres, Kiskövesd, Királyhelmec, Nagykövesd, Tiszacsernyő és a két újonc: Imreg valamint Nagygéres. 

  Az egyébként nem létező Fair play díjat a csernyőiek érdemelték volna. Bár teljes létszámban jöttek, ők fogadták be a nagybáriból érkező fél csapatot. Szép gesztus volt.
  A napi ige alapján tartott reggeli áhítat az ellenség szeretetéről egyértelműen kirajzolódó isteni üzenetté lett a torna végére. Akár a jövőbeli focikupák igei útmutatása is lehetne. Mindig jó megélni, hogy Isten emberekhez és helyzetekhez alkalmazkodva tud beszélni. Akár még egy focikupán is.
  A szervezők nem változtattak a tavalyi szabályokon. Az alapiskola felső tagozatos diákjai nevezhettek. A meccsek 2x10 percesek voltak. A csúnya beszédért 2 perces kiállítás járt volna, de egyetlen mérkőzésen sem kellett alkalmazni ezt a szabályt. Itt lehet megemlíteni továbbá, hogy minden meccs végén – bármilyen küzdelmesek és izgalmasak voltak is – a csapatokról összekapaszkodós közös fénykép készült.
  A helyszín, a kiskövesdi focipálya rég volt ilyen szép. Zászlók – főleg a hazai csapatot biztató feliratokkal – lengedeztek a lelátón, a játékteret szegélyező kerítést pedig piros-fehér-zöld szalagok díszítették. A pályát ünneplőbe öltöztető Balla Annamáriát, a kiskövesdi gyermek-istentisztelet szolgálóját érte az a megtiszteltetés, hogy közreműködhetett a sorsolásban.
  A sok fiú lélegzetét visszafojtva figyelte, ahogy Annamária keze dönt csapatuk sorsa felől. Egy valódi kalapból húzta ki a neveket. A tavalyi két döntős, Királyhelmec és Kisgéres a többi csapat vezetőjének egyetértésével kiemelést élvezett. Nem kerülhettek egy csoportba. Végül egy négyes és egy hármas csoportot alakítottak ki.
  A mérkőzések játékvezetője a 60 fölött is aktív focista, így a játék csínját-bínját ismerő kiskövesdi gyülekezeti tag Barati Sándor volt. Egy-két meccsen fújt helyette Máté Csaba kiskövesdi presbiter, szintén aktív focista, nem mellesleg a focikupa főszervezője.
  Az A. csoport első helyéről két szomszéd csatája döntött. A Nagygéres – Kisgéres rangadó a jelentős tét miatt gól nélküli döntetlennel végződött. Mivel a nagygéresiek nem hullattak korábban pontot, így ők lettek a csoportelsők. Készülhettek a döntőre. Pedig Kisgéres is remekül játszott, a csoportmeccseken még csak gólt sem kapott. De a korábbi meccsen a nagykövesdi reteszt nem tudták föltörni, emiatt csúsztak le a döntőről.
  A B. csoportot Királyhelmec uralta. Előbb Mádi Dávid mesterhármasával elpáholta a hazaiakat, majd, ha izzadságszagú meccsen is, de 1-0 arányban legyőzte Imreget. A csoport második helyéről döntő Imreg – Kiskövesd összecsapáson végül nem született gól. A hazaiak csupa szív játéka tehát csak döntetlenre volt elég a technikás imregiekkel szemben.
  A csoportküzdelmek után Nagykövesd búcsúzott a tornától. Most nem jött ki nekik úgy a lépés, mint tavaly, amikor harmadikok lettek. De fiatalok még, sokat fejlődhetnek az elkövetkező esztendőkben. A helyosztók előtt azonban még a kiírástól fiatalabb gyermekek játszottak egy gálamérkőzést. Helyesebben csak az imregiek gáláztak. Egy egész csapatra való fiatalt hoztak. Úgy tűnik, az előttünk álló évekre biztosított az utánpótlásuk.
  A helyosztók a következőképpen alakultak. Kiskövesd egy remekbe szabott góllal 1-0 arányban legyőzte a nagyon szimpatikusan játszó és viselkedő Tiszacsernyő-Nagybári vegyes csapatot. Bár a hazaiak nagyobb reményekkel vetették magukat a focikupa küzdelmeibe, az elért 5. helyezés után volt egy kis ünneplés.
  A 3. helyet végül Kisgéres kaparintotta meg. Egy végletekig kiélezett csatában büntetőkkel győzték le Imreget. A kisgéresiek már tavaly is erős idegrendszerről tettek tanúbizonyságot, akkor az elődöntőt nyerték büntetőkkel. Most még izgalmasabb volt a helyzet. A 3-3 büntető után nem dőlt el a mérkőzés, többször is úgy tűnt, az utolsó rúgás következik, de folytatódott a párharc. Az 1-1-es rendes játékidő után végül 6-5-ös eredmény került a jegyzőkönyvbe. Ezután a meccs után volt a legnehezebb a közös fényképhez terelni a fiatalokat, de aztán az is sikerült.
  A döntőben a címvédő királyhelmeciek az újonc nagygéresiekkel mérkőztek. Bár a géresiek szervezetten és becsülettel küzdöttek, méltó ellenfélnek is bizonyultak, de Helmec nagy falat volt a számukra. A tavalyi bajnok 2-0 arányban diadalmaskodott. A királyhelmeci fiúk érett, nyugodt játékkal hódították el a trófeát. A focikupa két éve íródó történetében minden mérkőzésüket megnyerték, gólt is csak egyet kaptak.
  Csapatkapitányuk, Dócs Denis még a torna elején jelképesen átadta a kupát a szervezőknek. Mintegy kifejezve: visszahoztuk, vigye majd haza az, aki megérdemli. Aztán eltelt néhány óra, és újra ő vehette kezébe a kupát. De nem csak kézbe vette, hanem – a helmeci fiúk üdvrivalgása és a résztvevők elismerő tapsa közepette – csapattársai felé fordulva diadalittasan feje fölé is emelte. Királyhelmec immár másodszor s újra megérdemelten nyerte meg az egyházmegyei focikupát.
  Végül az egyéni díjakat is kiosztották. A gólkirály, csakúgy mint tavaly a királyhelmeci Mádi Dávid lett. 4 találatot ért el. A legjobb kapusnak járó elismerést a csernyői Zelenák Dominik vehette át. Bár úgy szokás, hogy az élmenyőzben végző csapatok játékosai kapják az egyéni elismeréseket, most a csapatvezetők kivételt tettek. Dominik ugyanis elképesztő bravúrok sokaságát mutatta be. A legjobb játékos díjjal pedig Nagygéres vigasztalódhatott. A bátran, mozgékonyan és nagy kedvvel játszó, technikás Horváth Zoltán kapta az elismerést.
  Aztán folyt a sok gyerekpezsgő. Jót is tett a nagy hőség és a kiskövesdi Görög László finom ebédje után. Reméljük, lesz jövőre folytatás. Záráskén még annyit, hogy háttér-információink szerint néhány királyhelmeci, nagygéresi és kisgéresi focista a következő esztendőre kiöregszik a korosztályból. Úgyhogy, megnyílhat az út a dobogóra mások előtt is. :)

 • Tanszergyűjtés rászorulóknak

  A SzRKE Diakóniai Központ munkatársai az iskolatáska program keretén belül lecserélt, félretett, de még jó állapotban lévő iskolatáskákat gyűjtenek, hogy továbbadhassák rászoruló családok gyermekeinek, akiknek valóban komoly problémát jelent a tanévkezdés.

  Aki szeretne ilyen módon segíteni, és a gyermeke padlásra, garázsba, vagy éppen a szemetesbe kerülő iskolatáskájának jobb sorsot szánna, megteheti. A táskákat június 27. és július 4. közötti napokon lehet felajánlani és eljuttatni a Diakóniai Központ királyhelmeci irodájába (Fő utca 47.) a nyitvatartási idő alatt.

 • A Diakóniai Központ harmadik gondozói tanfolyama is befejeződött

  A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház szeretetszolgálati intézménye, egyházunk Diakóniai Központja a múlt évben kezdett beszélni arról a lehetőségről, hogy gyülekezeteken belül beinduljon az ún. házigondozói szolgálat. Régiónkban e szolgálat szükségessége már régóta nyilvánvaló, és sok helyen igyekeztek is önkormányzatilag megoldani az arra rászoruló idősek, betegek gondozását, de egyházon belül, szervezett, finanszírozott formában, mindeddig nem, vagy csak kis mértékben működött ez a jellegű szolgálat. Év elejétől azonban, az államilag finanszírozott nemzeti programhoz csatlakozva, egyházon, gyülekezeteken belül is lehetőség nyílt arra, hogy felkészült szociális munkások, teljes vagy csupán részmunkaidőben végezzék a házigondozói szolgálatot. Sok összetevője volt annak, hogy beindulhasson ez a jellegű munka, de az államilag finanszírozott szociális munkavégzés egyik feltétele az volt, hogy akik e szolgálathoz csatlakozni szeretnének, azoknak ápolásra, gondozásra vonatkozó, államilag elismert oklevéllel kell rendelkezniük. A program elindulásakor nyilvánvalóvá vált, hogy sok helyen végeztek korábban is gondozói szolgálatot, de mivel az nem államilag támogatott formában történt, hanem önként, szeretetből, úgy nem is volt szükség ilyen jellegű képzésen való részvételre, vizsgára és oklevélre. A szükséget látva döntött úgy a Diakóniai Központ, hogy lehetőséget biztosít azok számára, akik az egyházon belül kívánnak rászorulók felé szolgálni, hogy a gondozói tanfolyamot elvégezhessék. Idén tavasszal már két ilyen gondozói tanfolyam megvalósulásáról lehetett olvasni, amelyek Alistálon és Rozsnyón valósultak meg. E két tanfolyamon 38-an feleltek meg a gondozói záróvizsga követelményeinek. A tanfolyam szervezői fontosnak tartották, hogy a keletebbre élők számára is legyen lehetőség a gondozói alapismeretek elsajátítására, így a sorban harmadik tanfolyamot Királyhelmecen szervezték a svájci HEKS segélyszervezet támogatásával, amelyen 2016. június 17-én 27 résztvevő tett záróvizsgát és kapta meg a nemzetközileg elismert tanúsítványt. A záróvizsgát követően Ibos Henrietta, a Diakóniai Központ igazgatónője nem csupán a tanfolyam sikere feletti örömét fejezte ki, hanem Isten iránti hálájának is hangot adott, mivel meggyőződése, hogy az Úr rendezte úgy az eseményeket e szolgálat kapcsán, hogy a tanfolyamot követően a szolgálatba állóknak, az említett nemzeti program keretén belül, „helyük” is lehessen.
  A Diakóniai Központ házigondozói szolgálata idén májusban indult a református egyház gyülekezeteiben, s az állami program keretein belül, vagyis a központnak felkínált helyek függvényében, és a lehetőségek szerint várják a gondozók, illetve gondozottak jelentkezését. A keleti régióban a Diakóniai Központ királyhelmeci irodájának munkatársai tudnak a programmal kapcsolatban bővebb felvilágosítást nyújtani személyesen (Királyhelmec, Fő utca 47.), vagy a következő telefonszámon: 0905 740 081.

 • Jótékonysági koncertet ad a tíz éves kistárkányi CALIX kórus

  A Kistárkányi Református Egyházközség a CALIX énekkar fennállásának 10. évfordulója alkalmából 2016. június 19-én (vasárnap) 14:00 órai kezdettel jótékonysági koncertet rendez a Kistárkányi Református Templomban, melyre szeretettel hívja és várja a gyülekezetek tagjait, Kis- és Nagytárkány lakosait, minden kedves zenét, és éneklést kedvelő testvérüket. A koncert bevétele a parókia és imaház felújítását szolgálja, vagyis az adományokkal az említett egyházközség célkitűzését lehet támogatni.

  A jótékonysági koncert programja:

  1. Ifj. Spišák István klarinétművész, zongorán kísér Spišák Mária

  2. A Calix énekkar
  - Krisztusom kívüled (Ádám Jenő feld.)
  - Demetrius: Imádom azt a nagy szerelmet
  - Berkesi Sándor: Jöjj az Úr vár reád (zongorán k. Tarr Hanna Borbála)

  3. A Kisgéres-i református kórus citerakísérettel
  - Csodáid meglátni (népdalzsoltár)
  - Mélyből dörömbölök, Isten (Gryllus V.)
  - Zengjen újra énekünk (Gryllus V.)

  4. A Tiszacsernyői Művészeti Alapiskola tanárai:
  Chomová Manuela- hegedű, Soltész Lídia-ének, Jesztreby Márta- zongora
  - Cesar Frank: Panis Angelicus
  - J.S.Bach: Air – Jesus, joy of mans desiring - Arioso
  - J. Pachelbel: Canon D-dur

  5. Házi áldás: Matyi Rebeka vers, Fazekas Edina ének

  6. Gyermekkórus
  - „A zene az kell” (részlet a Valahol Európában c. musicalből)
  - Millenniumi óda (zongorán kísér Tarr Hanna Borbála)
  7. Calix énekkar
  Kormorán: Én Istenem – Isten ujja – Három harang
  Zenei kíséret: Nagy Gusztáv, Gönczi József, Pitóczky Gyula

  8. Pollák Éva- ének
  - Ez az otthonunk (Csézy)
  - Halleluja (Leonard Cohen)

  9. Calix kórus
  - „Szállj, dalom” (Zenei kíséret: Nagy Gusztáv, Gönczi József, Pitóczky Gyula)

 • Emmaus nyári tábor Hatfán

  Az Emmaus p.t. nyári tábort szervez a Szőlőske melletti Hatfa táborhelyen 2016. augusztus 1-5. napokon, amely táborba a 8-18 év közötti gyerekeket, fiatalokat várják. Jelentkezni a www.emmaus.sk oldalon található jelentkezési lapon lehet, valamint bővebb felvilágosítás a következő telefonszámon és e-mail címen kérhető: 0910 575 027; emmaus.joka(kukac)gmail.com

 • Kiskövesden dől el, ki lesz a bajnok

  Ezekben a napokban az Európa Bajnokság eseményeivel vannak elfoglalva a futballrajongók. Már hosszú hetek óta latolgatják, hogy melyik csapat az esélyes, melyik ország válogatottja került jó csoportba, s melyik csoportban várhatóak szorosabb mérkőzések. Ha sokaknak nem is adatik meg, hogy élőben kövesse az összecsapásokat, de a közvetítések révén, a Franciaországban játszódó meccsek, sok család esti programját meghatározzák. A foci a téma a munkahelyen, baráti társaságokban, vagy éppen a tömegközlekedési eszközökön, s egy pár hétre azok is értenek a futballhoz, akik mindeddig megelégedtek annak ismeretével, hogy ezt is gólra játszák. De persze vannak, akik nagyon komolyan veszik a játékot, főleg, hogy nemzeti válogatottunknak is szurkolhatnak, s mindezt úgy teszik, mint akiknek a legközelebbi hozzátartozói küzdenének nem kevesebbért, mintsem az életükért. De nem csak az Európa Bajnokságon küzdenek a mieink, hanem a 2016. június 18-án sorra kerülő egyházmegyei gyermek focikupán is. A Kiskövesdi Református Egyházközség második alkalommal hirdeti meg a focibajnokságot a Zempléni Egyházmegye gyülekezeteihez tartozó gyermekek számára. Erre a bajnokságra az alapiskola felső tagozatos tanulóinak hattagú csapatait, gyülekezeti válogatottjait várják. Szinte biztos, hogy a kontinensviadalhoz hasonlóan gyülekezeteink gyerekcsapatai is nagy elszántsággal, magukból a maximumot kihozva küzdenek majd azért, hogy az egyházmegyei vándorserleget egy évig birtokolhassák, s elmondhassák, hogy 2016-ban ők voltak a Zempléni Református Egyházmegye legjobbjai – legalábbis futballban. A szervező gyülekezet szeretettel várja a csapatokat, valamint a szurkolni vágyókat a 9:00 órai kezdésre a kiskövesdi futballpályán.

 • ÜdítŐ gyermektábor

  A Fiatal Reformátusok Szövetsége nyári tábort szervez, amelyre Pácinban kerül sor 2016. július 4-8. napokon. Ebbe az „ottalvós” táborba a 6-12 éves gyerekeket várják. Bővebb információ a következő elérhetőségeken kapható: 0918 727 875; firesztabor(kukac)gmail.com.

 • Napközi táborok a református gyülekezetekben

  Hamarosan elkezdődik a nyári szünidő és ilyenkor nem csak a gyerekek, fiatalok kezdik el tervezgetni a két hónapnyi szabadidőt, de a szülők, nagyszülők is gondolkodni kezdenek azon, hogy csemetéiket a vakáció ideje alatt hová vigyék, illetve küldjék, milyen program lenne a számukra a legmegfelelőbb, hol tudnák úgy „elhelyezni” a gyermekeket, unokákat, hogy még tanuljanak is valamit. Nincs könnyű helyzetben az, aki táboroztatni akarja gyermekét, hiszen a sokféle tábori kínálat közül nagyon nehéz választani, kiválasztani azt az egyet, ahová beírathatják, ahová küldhetik a gyerkőcöket. Van angoltábor, lovas tábor, kézműves tábor, sport tábor, és még hosszan lehetne sorolni a különböző témájú táborokat. A sok-sok tábori lehetőség között, vagy éppen azok előtt a református táborokra hívnánk fel a figyelmet. Egyházmegyénk több gyülekezetében lesz napközi tábor, ahová bátran vihetik a gyerekeket. A táborok általában reggeltől délutánig tartanak, s a hangsúlyos bibliai tanításokon és éneklésen túl komoly szerep jut a játéknak, szórakozásnak, sportnak, több helyen a kézműves foglalkozásoknak is. 

  A döntés megkönnyítése érdekében folyamatosan hírt adunk a készülő táborok helyszínéről, időpontjáról, melyekkel kapcsolatban bővebb információ a tábort szervező helyi gyülekezet lelkészétől kérhető.

  Bacska: július 25-29.
  Bodrogszentes: július 11-15.
  Királyhelmec: július 18-22.
  Kisgéres: július 18-22.
  Kiskövesd: július 25-29.
  Ladmóc: időpont később
  Nagygéres: július 11-15.
  Nagykövesd: augusztus 8,12.
  Nagytoronya: augusztus 8-12.
  Örös: július 11-15
  Perbenyik: időpont később

www.reformata.sk

 • Több ezer fiatal, 800 gyülekezet, 600 önkéntes, 180 program: a legnagyobb református ifjúsági rendezvényt idén július 25. és 29. között Debrecenben rendezik meg.

 • A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témája Jézus főpapi imája. Szó lesz a Füleki István gályarab prédikátorról elnevezett emléknapról, valamint a Pozsonyi Egyházmegye Egyházmegye reformációs emlékjeléről.

 • A Szap-Nyáradi Református Egyházközség április első hétvégéjén kétnapos gyülekezeti kiránduláson vett részt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kirándulást az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt nyertes pályázat útján valósította meg. A projekt célja a térség reformáció korabeli templomainak megtekintése a Reformáció 500. évfordulójának emlékére.

www.reformatus.hu

 • Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Református Zenei Fesztivált Budapesten. A háromnapos rendezvényre több ezer diák, gyülekezeti csoport és énekkar érkezett a Kárpát-medence minden részéről.

 • Kimondott kimondatlan kérdéseink – Siba-Rohn Hilda, a Budai Református Egyházközség lelkésze gyereknevelésről szóló sorozatának hatodik része.

 • Az Egyházak Világtanácsa (EVT) közleményében felszólította az egyiptomi elnököt, hogy haladéktalan tegyen intézkedéseket a vallási közösségek védelmében.

www.parokia.hu

 • Közösen tettek bizonyságot áldozócsütörtökön este a kunszentmiklósi keresztyén közösségek a település főterén, egy közös istentiszteleten.

 • Kijöttünk Isten szabad ege alá, tudunk az Úrnak és egymásnak örülni – mondta a vértesaljai egyházmegyei családi napon Szabó Ferenc esperes.

 • Ajánló. Petrőczi Éva költészetét, így most legújabb könyvét is négy szóval jellemezhetjük: játékosság, személyesség, műveltség, üzenet.