Szűrő
 • Idén is Kisgéresbe várják a szavalókat


  A kisgéresi református gyülekezet szeretettel vár mindenkit a soron következő szavalóversenyre, amelyen ez éven is a Zempléni Egyházmegye gyülekezeteiből érkező gyerekek és ifjak Istenes versekkel állnak majd ki nem csak a zsűri, de az érdeklődő közönség elé is, ezzel is segítve az adventi időszakban az ünnepre való lelki készülődést. Az alkalmon a szavalatok mellett tea, süti és keresztyén könyvvásár is várja azokat, akik advent második vasárnapján ellátogatnak a kisgéresi kultúrházba, a  14:00 órakor kezdődő Bethlen Kata szavalóversenyre.

   

   

   

 • Konferencia az ugariti kultúráról


  A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara - Komárom együttműködve a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karával – Budapest, az Evangélikus Hittudományi Egyetemmel – Budapest, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karával – Budapest, valamint az Institut für Reformatorische Theologie intézettel – Reiskirchen és a Calvin J. Teológiai Akadémiaval - Komárom nemzetközi tudományos konferenciát szervez 2018. november 29-én, csütörtökön „Bevezetés az ugariti kultúrába” címmel.

  A konferencia a református, illetve az evangélikus teológia újabb, aktuális jelenségeit, kihívásait kívánja tematizálni a témában. A rendezvény egyik célja az újabban felmerült problémák, kérdéskörök, a kutatók aktuális kutatásainak közzététele, értékelése.
  A konferencia tudományos védnökei: Prof. ThDr. Karasszon István, PhD.; Prof. Xeravits Géza György, PhD.; doc. PhDr. Molnár János, Eo. prof; prof. ThDr. Juraj Bándy,CSc.; doc. Bernhard Kaiser, D.Th; Dr.habil. Kőszeghy Miklós, PhD.; Dr. habil. Egeresi László Sándor, PhD.

  A tudományos konferencia szervezőbizottsága: Mgr. Lévai Attila, PhD; Mgr. Kis Jolán, PhD.; ThDr. Somogyi Alfréd, PhD.; ThDr. Szénási Lilla, PhD.; ThDr. Öllős Erzsébet

  A konferencia programja
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00 Megnyitó – Mgr. Lévai Attila, PhD., dékán, projektvezető, ThDr. Somogyi Alfréd, PhD., dékánhelyettes, Prof. ThDr. Karasszon István, PhD., projektvezető-helyettes
  9.15- 10.15 Előadások, vita – szekcióvezető: prof. ThDr. Karasszon István, PhD
  Kőszeghy Miklós: Nefílím. Az ugariti transzcendencia megértéséhez
  Molnár János: Összehasonlító sémi nyelvészet és ószövetségi tudomány
  10.15- 10.30 Szünet
  10.30-12.00 Előadások, vita - szekcióvezető: Dr.Habil. Egeresi László Sándor, PhD.
  Csabai Ágnes: Az istennő tisztelete – Anat Ugarittól Egyiptomig
  Gér András László: Habakkuk 3
  12.00-13.00 Ebédszünet
  13.00- 16.00 Előadások, vita - szekcióvezető: Dr.habil. Kőszeghy Miklós, PhD.
  Egeresi László Sándor: Héber lexikográfia és ugariti tanulmányok
  Karasszon István: Ugariti mítosz és izraeli epika – rokon kultúrák összehasonlítása
  16.00 Zárszó, a konferencia értékelése Prof. ThDr. Karasszon István, PhD.

  A nemzetközi tudományos konferenciát a Szlovák Köztársaság Iskolaügyi-, Tudományos-, Kutatásért felelős- és Sportminisztériuma által finanszírozott KEGA 003UJS-4/2018 projekt keretében kerül megrendezésre. A projekt neve: Sprievodca ugaritským jazykom a literatúrou.
  Projetkvezető: Mgr. Lévai Attila, PhD.,
  Projektkivitelezők: prof. ThDr. Karasszon István, PhD., doc. PhDr. Molnár János, eo. prof. , ThDr. Somogyi Alfréd, PhD., ThDr. Szénási Lilla, PhD.

 • A házasság fogaskerekei - előadás Borsiban


  A Családok Éve egyházmegyei programsorozat újabb állomására, előadására 2018. november 25-én Borsiban kerül sor. A helyi kultúrházban 15:00 órakor kezdődő alkalmon Dr. Süll Tamás lelkipásztor A házasság fogaskerekei címmel tart előadást. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.