Megújult a templom belső berendezése Bacskában

AddThis Social Bookmark Button

Kicserélték a régi szószéket és a padozatot a bacskai református templomba. A költségek fedezésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a Szlovákiai Református Keresztyén Egyháznak nyújtott támogatásból a zempléni egyházmegye tanácsa 13 ezer eurós támogatást hagyott jóvá.
A bacskai református templom belső berendezésének cseréjét a régi szószék és padozat megromlott állaga indokolta. A padok és a szószék állapota a fal és a padlózat nedvességétől az idők során folyamatosan romlott. Az utolsó időkben több alkalommal és helyen is szükséges volt megerősíteni különösen a fal melletti padrészeket, hogy egyáltalán használhatóak legyenek a templom padjai.
Az elkorhadt belső berendezés, a nedves vakolatrészek, valamint a templom kő és betonpadlózatának eltávolítása után lett kialakítva a teljes belső tér az új betonpadló alatti kavicságy fogadására. Ezután került sor a templom új betonpadlójának elkészítésére, a nedves falrészek pedig az új villanyhálózat telepítése után légáteresztő vakolatot kaptak.
A részben megújult templomhajó a felsorolt szükséges munkálatok elvégzése után már alkalmas volt az új belső berendezés fogadására. A padozat és a Mózes-szék alatt fapadló lett kialakítva, az új padok pedig a régieknél rövidebbek lettek, hogy a belső falak további javításakor bármikor hozzájuk lehessen férni. Szintén elkészült a korábbi belső tér meghatározó vonásait magán hordozva az új szószék és úrasztala is.
A munkálatok 2016 május 30-án kezdődtek, a legutolsó simítások pedig szeptember 7-én lettek elvégezve. A kőműves és asztalosmunkákat szakemberek végezték el, de minden egyéb feladatban szívesen segítettek a gyülekezeti tagok, presbiterek is.
Az elvégzett munkák teljes költsége 21 211, 67 eurót tett ki. A költségek fedezésére több forrás is a rendelkezésre állt. A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma a Szlovákiai Református Keresztyén Egyháznak nyújtott támogatásából a zempléni egyházmegye tanácsa a bacskai egyházközség számára 13 000 euró támogatást ítélt meg. Ezt az összeget a szükséges önrésszel, 3490 euróval egészítették ki, amellyel az új belső berendezéseket biztosították.
A templom csak részben újult meg. Szükség van még az ablakok cseréjére, de a belső falrészek is további felújítást és festést igényelnek, illetve tervbe van véve a betonpadlózat burkolása is. Ezt követné majd a külső falak teljes felújítása. (Forrás: reformata.sk)