Bibliaismeretből vizsgáztak gyerekek és felnőttek

AddThis Social Bookmark Button

A reformáció jubileumi évében gyakorta elhangzanak a reformátori elvek, melyek sorában ott szerepel a Sola Scriptura tanítása, vagyis annak ténye, hogy a Szentírás az egyedüli forrás Istenünk üdvközlő akaratának megismerésére, s egyedüli zsinórmérték, amely szerint az emberi életet rendezni, élni érdemes. Az egyházmegyei bibliaismereti vetélkedő évek óta megrendezésre kerül a Zempléni Egyházmegyében. Azonban idén, éppen a fenti ok, vagyis a Sola Scriptura reformátori tanítás miatt, még nagyobb hangsúlyt kapott a március 18-án, a királyhelmeci gyülekezeti otthonban sorra került vetélkedő. A nyitó áhitatot Böszörményi Tamás, nagykövesdi lelkipásztor tartotta, amit a tudás papír alapon történő felmérése követett. Ez évben is három korosztályban érkeztek a felkészült csapatok a Zempléni Egyházmegye gyülekezeteiből. Az előre kijelölt ószövetségi történetek rendkívül jól megtanulták a csoportok, ami a számadáskor is nyilvánvalóvá vált. A kiértékelést megelőzően a kisgéresi ifisek mutatták be Kálvin János életét egy jelenet által a vetélkedőre érkezők örömére. 

A gyerekek részére megszervezett bibliaismereti vetélkedőt a felnőttek versenye követte március 19-én, akik a gyerekcsoportokhoz hasonlóan, szintén nagyon felkészülten érkeztek, hogy tudásukról számot adjanak. A felnőttek közül sokan régi ismerősökként köszöntötték egymást, megörültek egymásnak, látva, hogy mások is heteken át készültek, tanulták a kijelölt bibliai szakaszokat, s a vetélkedőn is együtt adhattak számot tudásukról. A felnőtt bibliaismereti vetélkedő nyitó áhitatát Tarr Ferdinánd, kistárkányi lelkipásztor tartotta, amit ez esetben is a tudásfelmérés követett. A felnőtt korosztály is gyermeki lelkesedéssel várta az eredményhirdetést, de a csoportok felkészültsége nyilvánvaló volt, így szégyenkeznie senkinek sem kellett. A bibliatanulmányozás folyamatát lezáró vetélkedő szeretetvendégséggel ért véget, ami további beszélgetésre, vagy éppen ismerkedésre is teret biztosított az egyházmegye különböző gyülekezeteiből érkező, Bibliát szerető résztvevőknek. A vetélkedőkön készült képek a Képtárban megtekinthetőek.

www.reformata.sk

  • Az egyházzenei játék 3. fordulójának nyerteseit Füle Tamásné Miklóssy Hajnalka, a Dunamelléki Református Egyházkerület Bibliás könyvesboltjának vezetője sorsolta ki. Bodnár Noémi kérdezte őt a zenéhez fűződő kapcsolatáról és jelenlegi munkájáról.

  • Virágvasárnap, 2017. április 10-én a Budapest-fasori református gyülekezetbe látogatott el a hetényi Tábita bábcsoport, 18 gyermek és 3 felnőtt kísérővel, élükön a helyi lelkésznővel, a bábcsoport alapítójával és vezetőjével Écsi Gyöngyivel. A csoportot a fasori gyülekezet lelkésznője Somogyi Ficsor Krisztina hívta meg.

  • A Zempléni Református Egyházmegye VI. kórustalálkozójára a hagyományokhoz híven virágvasárnap került sor a kistárkányi református templomban hét kórus részvételével.

www.reformatus.hu

www.parokia.hu

  • Lezárult a Madárvédelmi Fotópályázat első fordulója, amely a téli madárvédelemről szólt, (gyakorlati madárvédelem parókiákon, templomkertekben, intézmények kertjeiben).  

  • Ige-idők címmel nagyszabású kiállítás nyílik április 26-án a Magyar Nemzeti Múzeumban a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

  • A sajtóban a gyors híradás a szenzáció, az újságírók egy része egzisztenciális szorongásban, megfelelési kényszerben él – erről is szó volt a Protestáns Újságírók Szövetségének közgyűlésén.