Bibliaismeretből vizsgáztak gyerekek és felnőttek

AddThis Social Bookmark Button

A reformáció jubileumi évében gyakorta elhangzanak a reformátori elvek, melyek sorában ott szerepel a Sola Scriptura tanítása, vagyis annak ténye, hogy a Szentírás az egyedüli forrás Istenünk üdvközlő akaratának megismerésére, s egyedüli zsinórmérték, amely szerint az emberi életet rendezni, élni érdemes. Az egyházmegyei bibliaismereti vetélkedő évek óta megrendezésre kerül a Zempléni Egyházmegyében. Azonban idén, éppen a fenti ok, vagyis a Sola Scriptura reformátori tanítás miatt, még nagyobb hangsúlyt kapott a március 18-án, a királyhelmeci gyülekezeti otthonban sorra került vetélkedő. A nyitó áhitatot Böszörményi Tamás, nagykövesdi lelkipásztor tartotta, amit a tudás papír alapon történő felmérése követett. Ez évben is három korosztályban érkeztek a felkészült csapatok a Zempléni Egyházmegye gyülekezeteiből. Az előre kijelölt ószövetségi történetek rendkívül jól megtanulták a csoportok, ami a számadáskor is nyilvánvalóvá vált. A kiértékelést megelőzően a kisgéresi ifisek mutatták be Kálvin János életét egy jelenet által a vetélkedőre érkezők örömére. 

A gyerekek részére megszervezett bibliaismereti vetélkedőt a felnőttek versenye követte március 19-én, akik a gyerekcsoportokhoz hasonlóan, szintén nagyon felkészülten érkeztek, hogy tudásukról számot adjanak. A felnőttek közül sokan régi ismerősökként köszöntötték egymást, megörültek egymásnak, látva, hogy mások is heteken át készültek, tanulták a kijelölt bibliai szakaszokat, s a vetélkedőn is együtt adhattak számot tudásukról. A felnőtt bibliaismereti vetélkedő nyitó áhitatát Tarr Ferdinánd, kistárkányi lelkipásztor tartotta, amit ez esetben is a tudásfelmérés követett. A felnőtt korosztály is gyermeki lelkesedéssel várta az eredményhirdetést, de a csoportok felkészültsége nyilvánvaló volt, így szégyenkeznie senkinek sem kellett. A bibliatanulmányozás folyamatát lezáró vetélkedő szeretetvendégséggel ért véget, ami további beszélgetésre, vagy éppen ismerkedésre is teret biztosított az egyházmegye különböző gyülekezeteiből érkező, Bibliát szerető résztvevőknek. A vetélkedőkön készült képek a Képtárban megtekinthetőek.

www.reformata.sk

  • Több ezer fiatal, 800 gyülekezet, 600 önkéntes, 180 program: a legnagyobb református ifjúsági rendezvényt idén július 25. és 29. között Debrecenben rendezik meg.

  • A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témája Jézus főpapi imája. Szó lesz a Füleki István gályarab prédikátorról elnevezett emléknapról, valamint a Pozsonyi Egyházmegye Egyházmegye reformációs emlékjeléről.

  • A Szap-Nyáradi Református Egyházközség április első hétvégéjén kétnapos gyülekezeti kiránduláson vett részt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kirándulást az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt nyertes pályázat útján valósította meg. A projekt célja a térség reformáció korabeli templomainak megtekintése a Reformáció 500. évfordulójának emlékére.

www.reformatus.hu

  • Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Református Zenei Fesztivált Budapesten. A háromnapos rendezvényre több ezer diák, gyülekezeti csoport és énekkar érkezett a Kárpát-medence minden részéről.

  • Kimondott kimondatlan kérdéseink – Siba-Rohn Hilda, a Budai Református Egyházközség lelkésze gyereknevelésről szóló sorozatának hatodik része.

  • Az Egyházak Világtanácsa (EVT) közleményében felszólította az egyiptomi elnököt, hogy haladéktalan tegyen intézkedéseket a vallási közösségek védelmében.

www.parokia.hu

  • Közösen tettek bizonyságot áldozócsütörtökön este a kunszentmiklósi keresztyén közösségek a település főterén, egy közös istentiszteleten.

  • Kijöttünk Isten szabad ege alá, tudunk az Úrnak és egymásnak örülni – mondta a vértesaljai egyházmegyei családi napon Szabó Ferenc esperes.

  • Ajánló. Petrőczi Éva költészetét, így most legújabb könyvét is négy szóval jellemezhetjük: játékosság, személyesség, műveltség, üzenet.