Nagytoronyai Református Egyházközség

AddThis Social Bookmark Button

Lesná
076 82 Veľká Trňa
Tel.: +421-(0)56-6793616
Mobil: +421-(0)905-393723
Lelkipásztor: Pusztai Zoltán
Gondnok: Ondo-Grecula László

 
Nagytoronya község a Tolcsva nemzetség egyik fontos központja volt. Maga a templom nyugati része a 12-13. század fordulóján épült. A 15. század végén épült keleti templomrész csillagboltozatai részlegesen ma is fellelhetők. Az utolsó helyreállítás 1936-ban lett elvégezve. 2003-tól a Kultúrális ügyi Minisztérium és a Teleki László Alapítvány hathatós támogatásával szakszerű kutatás és feltárómunka folyt, majd a helyreállítás vette kezdetét., amelynek befejezése még várat magára. A gyülekezet választójogú egyháztagjainak száma mindössze 72. Mégis él és Isten kegyelmében bízva élni és tenni akar.

 

www.reformata.sk

  • Az egyházzenei játék 3. fordulójának nyerteseit Füle Tamásné Miklóssy Hajnalka, a Dunamelléki Református Egyházkerület Bibliás könyvesboltjának vezetője sorsolta ki. Bodnár Noémi kérdezte őt a zenéhez fűződő kapcsolatáról és jelenlegi munkájáról.

  • Virágvasárnap, 2017. április 10-én a Budapest-fasori református gyülekezetbe látogatott el a hetényi Tábita bábcsoport, 18 gyermek és 3 felnőtt kísérővel, élükön a helyi lelkésznővel, a bábcsoport alapítójával és vezetőjével Écsi Gyöngyivel. A csoportot a fasori gyülekezet lelkésznője Somogyi Ficsor Krisztina hívta meg.

  • A Zempléni Református Egyházmegye VI. kórustalálkozójára a hagyományokhoz híven virágvasárnap került sor a kistárkányi református templomban hét kórus részvételével.

www.reformatus.hu

www.parokia.hu

  • Lezárult a Madárvédelmi Fotópályázat első fordulója, amely a téli madárvédelemről szólt, (gyakorlati madárvédelem parókiákon, templomkertekben, intézmények kertjeiben).  

  • Ige-idők címmel nagyszabású kiállítás nyílik április 26-án a Magyar Nemzeti Múzeumban a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

  • A sajtóban a gyors híradás a szenzáció, az újságírók egy része egzisztenciális szorongásban, megfelelési kényszerben él – erről is szó volt a Protestáns Újságírók Szövetségének közgyűlésén.