Nagytoronyai Református Egyházközség

AddThis Social Bookmark Button

Lesná
076 82 Veľká Trňa
Tel.: +421-(0)56-6793616
Mobil: +421-(0)905-393723
Lelkipásztor: Pusztai Zoltán
Gondnok: Ondo-Grecula László

 
Nagytoronya község a Tolcsva nemzetség egyik fontos központja volt. Maga a templom nyugati része a 12-13. század fordulóján épült. A 15. század végén épült keleti templomrész csillagboltozatai részlegesen ma is fellelhetők. Az utolsó helyreállítás 1936-ban lett elvégezve. 2003-tól a Kultúrális ügyi Minisztérium és a Teleki László Alapítvány hathatós támogatásával szakszerű kutatás és feltárómunka folyt, majd a helyreállítás vette kezdetét., amelynek befejezése még várat magára. A gyülekezet választójogú egyháztagjainak száma mindössze 72. Mégis él és Isten kegyelmében bízva élni és tenni akar.

 

www.reformata.sk

  • Több ezer fiatal, 800 gyülekezet, 600 önkéntes, 180 program: a legnagyobb református ifjúsági rendezvényt idén július 25. és 29. között Debrecenben rendezik meg.

  • A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témája Jézus főpapi imája. Szó lesz a Füleki István gályarab prédikátorról elnevezett emléknapról, valamint a Pozsonyi Egyházmegye Egyházmegye reformációs emlékjeléről.

  • A Szap-Nyáradi Református Egyházközség április első hétvégéjén kétnapos gyülekezeti kiránduláson vett részt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kirándulást az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt nyertes pályázat útján valósította meg. A projekt célja a térség reformáció korabeli templomainak megtekintése a Reformáció 500. évfordulójának emlékére.

www.reformatus.hu

  • Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Református Zenei Fesztivált Budapesten. A háromnapos rendezvényre több ezer diák, gyülekezeti csoport és énekkar érkezett a Kárpát-medence minden részéről.

  • Kimondott kimondatlan kérdéseink – Siba-Rohn Hilda, a Budai Református Egyházközség lelkésze gyereknevelésről szóló sorozatának hatodik része.

  • Az Egyházak Világtanácsa (EVT) közleményében felszólította az egyiptomi elnököt, hogy haladéktalan tegyen intézkedéseket a vallási közösségek védelmében.

www.parokia.hu

  • Közösen tettek bizonyságot áldozócsütörtökön este a kunszentmiklósi keresztyén közösségek a település főterén, egy közös istentiszteleten.

  • Kijöttünk Isten szabad ege alá, tudunk az Úrnak és egymásnak örülni – mondta a vértesaljai egyházmegyei családi napon Szabó Ferenc esperes.

  • Ajánló. Petrőczi Éva költészetét, így most legújabb könyvét is négy szóval jellemezhetjük: játékosság, személyesség, műveltség, üzenet.