Perbenyiki Református Egyházközség

AddThis Social Bookmark Button

Kostolná 216
076 51 Pribeník
Tel.: +421-(0)56-6322422
Mobil: +421-(0)907-192708
Fax.: +421-(0)56-6322422
Lelkipásztor: Szabóné Kozár Éva
 

Perbenyik a magyar határ szélén levő 3 felekezetű bodrogközi község.
Egy 1721-ből származó adat szerint már „igen régen virágzó eklézsia volt”, ami alapja annak a feltételezésnek, hogy az 1600-as évek elején a földesúr református vallásra tért át és a templom átment a reformátusok használatába.
A jelenlegi óromán stílusú templom 1875-ben épült, a torony 1904-ben a két harang súlya 10 mázsa.
A gyülekezet nem nagy (270 lélek). De életképes. Ezt bizonyítja a sok építkezés, javítás amely sok munkával és nagy költséggel járt.
Az adakozásban, templomlátogatásban, áldozatkészségben a gyülekezet példaadó. Ebben élen jártak és járnak a gondnokok és presbiterek. Nagy segítséget nyújt a gyülekezet szolgálatában a 10 éve alakult Nőszövetség. Fiatalok és idősek szeretik templomukat, egyházukat, igyekeznek mindenben segíteni, hogy a múltban virágzó gyülekezetnek méltó utódai lehessenek és az átvett örökséget tovább virágoztassák Isten dicsőségére.
Az Egyház Ura tartsa meg továbbra is az Ő itt élő népét, gyülekezetét igaz hitben, egységben, szeretetben és békességben. SOLI DEO GLORIA!

 

 

 

www.reformata.sk

  • Több ezer fiatal, 800 gyülekezet, 600 önkéntes, 180 program: a legnagyobb református ifjúsági rendezvényt idén július 25. és 29. között Debrecenben rendezik meg.

  • A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témája Jézus főpapi imája. Szó lesz a Füleki István gályarab prédikátorról elnevezett emléknapról, valamint a Pozsonyi Egyházmegye Egyházmegye reformációs emlékjeléről.

  • A Szap-Nyáradi Református Egyházközség április első hétvégéjén kétnapos gyülekezeti kiránduláson vett részt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kirándulást az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt nyertes pályázat útján valósította meg. A projekt célja a térség reformáció korabeli templomainak megtekintése a Reformáció 500. évfordulójának emlékére.

www.reformatus.hu

  • Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Református Zenei Fesztivált Budapesten. A háromnapos rendezvényre több ezer diák, gyülekezeti csoport és énekkar érkezett a Kárpát-medence minden részéről.

  • Kimondott kimondatlan kérdéseink – Siba-Rohn Hilda, a Budai Református Egyházközség lelkésze gyereknevelésről szóló sorozatának hatodik része.

  • Az Egyházak Világtanácsa (EVT) közleményében felszólította az egyiptomi elnököt, hogy haladéktalan tegyen intézkedéseket a vallási közösségek védelmében.

www.parokia.hu

  • Közösen tettek bizonyságot áldozócsütörtökön este a kunszentmiklósi keresztyén közösségek a település főterén, egy közös istentiszteleten.

  • Kijöttünk Isten szabad ege alá, tudunk az Úrnak és egymásnak örülni – mondta a vértesaljai egyházmegyei családi napon Szabó Ferenc esperes.

  • Ajánló. Petrőczi Éva költészetét, így most legújabb könyvét is négy szóval jellemezhetjük: játékosság, személyesség, műveltség, üzenet.