Perbenyiki Református Egyházközség

AddThis Social Bookmark Button

Kostolná 216
076 51 Pribeník
Tel.: +421-(0)56-6322422
Mobil: +421-(0)907-192708
Fax.: +421-(0)56-6322422
Lelkipásztor: Szabóné Kozár Éva
 

Perbenyik a magyar határ szélén levő 3 felekezetű bodrogközi község.
Egy 1721-ből származó adat szerint már „igen régen virágzó eklézsia volt”, ami alapja annak a feltételezésnek, hogy az 1600-as évek elején a földesúr református vallásra tért át és a templom átment a reformátusok használatába.
A jelenlegi óromán stílusú templom 1875-ben épült, a torony 1904-ben a két harang súlya 10 mázsa.
A gyülekezet nem nagy (270 lélek). De életképes. Ezt bizonyítja a sok építkezés, javítás amely sok munkával és nagy költséggel járt.
Az adakozásban, templomlátogatásban, áldozatkészségben a gyülekezet példaadó. Ebben élen jártak és járnak a gondnokok és presbiterek. Nagy segítséget nyújt a gyülekezet szolgálatában a 10 éve alakult Nőszövetség. Fiatalok és idősek szeretik templomukat, egyházukat, igyekeznek mindenben segíteni, hogy a múltban virágzó gyülekezetnek méltó utódai lehessenek és az átvett örökséget tovább virágoztassák Isten dicsőségére.
Az Egyház Ura tartsa meg továbbra is az Ő itt élő népét, gyülekezetét igaz hitben, egységben, szeretetben és békességben. SOLI DEO GLORIA!

 

 

 

www.reformata.sk

  • Az egyházzenei játék 3. fordulójának nyerteseit Füle Tamásné Miklóssy Hajnalka, a Dunamelléki Református Egyházkerület Bibliás könyvesboltjának vezetője sorsolta ki. Bodnár Noémi kérdezte őt a zenéhez fűződő kapcsolatáról és jelenlegi munkájáról.

  • Virágvasárnap, 2017. április 10-én a Budapest-fasori református gyülekezetbe látogatott el a hetényi Tábita bábcsoport, 18 gyermek és 3 felnőtt kísérővel, élükön a helyi lelkésznővel, a bábcsoport alapítójával és vezetőjével Écsi Gyöngyivel. A csoportot a fasori gyülekezet lelkésznője Somogyi Ficsor Krisztina hívta meg.

  • A Zempléni Református Egyházmegye VI. kórustalálkozójára a hagyományokhoz híven virágvasárnap került sor a kistárkányi református templomban hét kórus részvételével.

www.reformatus.hu

www.parokia.hu

  • Lezárult a Madárvédelmi Fotópályázat első fordulója, amely a téli madárvédelemről szólt, (gyakorlati madárvédelem parókiákon, templomkertekben, intézmények kertjeiben).  

  • Ige-idők címmel nagyszabású kiállítás nyílik április 26-án a Magyar Nemzeti Múzeumban a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

  • A sajtóban a gyors híradás a szenzáció, az újságírók egy része egzisztenciális szorongásban, megfelelési kényszerben él – erről is szó volt a Protestáns Újságírók Szövetségének közgyűlésén.