Szürnyegi Református Egyházközség

AddThis Social Bookmark Button

Hlavná 151/23
076 03 Sirník
Tel.: +421-(0)56-6790465
Lelkipásztor: ifj. Demes Tibor
Gondnok: Tusai Viktor


Az első írásos feljegyzés 1067-ből való a százdi apátság alapítólevelében földnévként. A XV. század elején „Zwrnegh“ későb „Zurnyeg“-ként szerepel. A XVI. században már 10 adófizető portája van. A lakosság növekszik és a XIX. század második felében éri el tetőfokát 700 lakossal. Azóta visszaesés történik. Jelenleg a falu összlakossága (2008) 605 személy. A középkorban nem volt temploma a szomszédos imregiek templomát látogatták. Változás 1790-ben történik amikor önerőből felépül a fatemplom, késobb 1827-ben a ma is használatos kőtemplom. A gyülekezet lélekszáma 186 személy. 1990-től anyaegyház, 2002 óta helyben lakó lelkésze van. A szolgálattevés a gyermekeknek kétnyelvű s ez már jelzés: a nyelvterület határán élünk.

 

 

 

www.reformata.sk

  • Több ezer fiatal, 800 gyülekezet, 600 önkéntes, 180 program: a legnagyobb református ifjúsági rendezvényt idén július 25. és 29. között Debrecenben rendezik meg.

  • A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témája Jézus főpapi imája. Szó lesz a Füleki István gályarab prédikátorról elnevezett emléknapról, valamint a Pozsonyi Egyházmegye Egyházmegye reformációs emlékjeléről.

  • A Szap-Nyáradi Református Egyházközség április első hétvégéjén kétnapos gyülekezeti kiránduláson vett részt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kirándulást az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt nyertes pályázat útján valósította meg. A projekt célja a térség reformáció korabeli templomainak megtekintése a Reformáció 500. évfordulójának emlékére.

www.reformatus.hu

  • Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Református Zenei Fesztivált Budapesten. A háromnapos rendezvényre több ezer diák, gyülekezeti csoport és énekkar érkezett a Kárpát-medence minden részéről.

  • Kimondott kimondatlan kérdéseink – Siba-Rohn Hilda, a Budai Református Egyházközség lelkésze gyereknevelésről szóló sorozatának hatodik része.

  • Az Egyházak Világtanácsa (EVT) közleményében felszólította az egyiptomi elnököt, hogy haladéktalan tegyen intézkedéseket a vallási közösségek védelmében.

www.parokia.hu

  • Közösen tettek bizonyságot áldozócsütörtökön este a kunszentmiklósi keresztyén közösségek a település főterén, egy közös istentiszteleten.

  • Kijöttünk Isten szabad ege alá, tudunk az Úrnak és egymásnak örülni – mondta a vértesaljai egyházmegyei családi napon Szabó Ferenc esperes.

  • Ajánló. Petrőczi Éva költészetét, így most legújabb könyvét is négy szóval jellemezhetjük: játékosság, személyesség, műveltség, üzenet.