Szürnyegi Református Egyházközség

AddThis Social Bookmark Button

Hlavná 151/23
076 03 Sirník
Tel.: +421-(0)56-6790465
Lelkipásztor: ifj. Demes Tibor
Gondnok: Tusai Viktor


Az első írásos feljegyzés 1067-ből való a százdi apátság alapítólevelében földnévként. A XV. század elején „Zwrnegh“ későb „Zurnyeg“-ként szerepel. A XVI. században már 10 adófizető portája van. A lakosság növekszik és a XIX. század második felében éri el tetőfokát 700 lakossal. Azóta visszaesés történik. Jelenleg a falu összlakossága (2008) 605 személy. A középkorban nem volt temploma a szomszédos imregiek templomát látogatták. Változás 1790-ben történik amikor önerőből felépül a fatemplom, késobb 1827-ben a ma is használatos kőtemplom. A gyülekezet lélekszáma 186 személy. 1990-től anyaegyház, 2002 óta helyben lakó lelkésze van. A szolgálattevés a gyermekeknek kétnyelvű s ez már jelzés: a nyelvterület határán élünk.

 

 

 

www.reformata.sk

  • Az egyházzenei játék 3. fordulójának nyerteseit Füle Tamásné Miklóssy Hajnalka, a Dunamelléki Református Egyházkerület Bibliás könyvesboltjának vezetője sorsolta ki. Bodnár Noémi kérdezte őt a zenéhez fűződő kapcsolatáról és jelenlegi munkájáról.

  • Virágvasárnap, 2017. április 10-én a Budapest-fasori református gyülekezetbe látogatott el a hetényi Tábita bábcsoport, 18 gyermek és 3 felnőtt kísérővel, élükön a helyi lelkésznővel, a bábcsoport alapítójával és vezetőjével Écsi Gyöngyivel. A csoportot a fasori gyülekezet lelkésznője Somogyi Ficsor Krisztina hívta meg.

  • A Zempléni Református Egyházmegye VI. kórustalálkozójára a hagyományokhoz híven virágvasárnap került sor a kistárkányi református templomban hét kórus részvételével.

www.reformatus.hu

www.parokia.hu

  • Lezárult a Madárvédelmi Fotópályázat első fordulója, amely a téli madárvédelemről szólt, (gyakorlati madárvédelem parókiákon, templomkertekben, intézmények kertjeiben).  

  • Ige-idők címmel nagyszabású kiállítás nyílik április 26-án a Magyar Nemzeti Múzeumban a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

  • A sajtóban a gyors híradás a szenzáció, az újságírók egy része egzisztenciális szorongásban, megfelelési kényszerben él – erről is szó volt a Protestáns Újságírók Szövetségének közgyűlésén.